Terapi nedir?

Terapi, düşünce, duygu, davranış süreçlerine odaklı müdahaleleri kapsayan konuşmaya dayalı bilimsel bir yöntemdir.  Kişinin duygu durumunda, çevresine uyumunda ve ilişkilerinde yaşadığı sorunlara müdahale eder, bununla ilişkili belirtileri ortadan kaldırmayı veya azaltmayı hedefler. Psikoterapi kişinin yaşam kalitesini ve çevresiyle ilişkilerini geliştirir.

Psikoloji alanında kullanılan terapi yöntemleri etkinliği bilimsel çalışmalarca kanıtlanmış ve başta depresyon, anksiyete bozuklukları (genel anksiyete, panik bozukluk, okb, sosyal fobi vb.), bağımlılıklar, ilişki sorunları, davranış bozuklukları gibi birçok klinik durumda etkili sonuçlar verebilmektedir.

 

Terapi iyi gelir mi?

Psikoterapi kişinin gerçeklik algısının ve içgörüsünün bozulmadığı durumlarda etkili sonuçlar sağlayan konuşmaya dayalı bilimsel bir yöntemdir. Bununla birlikte psikoterapi sürecinin verimliliğini belirleyen birçok etken vardır. Bunların başında doğru psikolog seçimi yer alsa da kişiye uygun terapi yöntemi, başvuruyla ilişkili etkenler ve başvuranın kişisel özellikleri de çok önemli yere sahiptir.

Psikoterapi yeni bir dil öğrenmek gibidir. Bu süreç dolayısıyla size aktif sorumluluklar yükler. Eğer kendinize, duygu ve düşüncelerinize dikkatli, sorgulayıcı ve meraklıysanız psikoterapi size kendi dünyanızda birçok şeyi keşfetmenize ve değiştirmenize olanak sağlayabilir.

Online terapi neden tercih edilir?

Online terapi insanların kendilerini tanımalarına, kendilerine yönelik içsel bir yolculuğa çıkmalarına yardımcı olur. Online terapi sürecinde ruh sağlığı uzmanının sorduğu sorular danışanları bir şekilde düşünmeye iter. Daha önce aklınıza gelmeyen yaşantıların hayatınıza etkisini fark etmek sizin de duygu düşünce ve davranışlarınızın değişmesine yardımcı olur. Terapi sürecinin olumlu şekilde devam etmesi yaşadığınız olaylara karşı bakış açınızı değiştirmenize, kendinize daha fazla güvenmenize, daha fazla sorumluluk almanıza yardımcı olacaktır.

Seansta paylaştıklarımın gizli kalacağına nasıl güvenebilirim?
  • Psikologlar etik kurallar gereğince danışanlarına ilişkin özel bilgileri korumak sorumluluğu taşırlar.
  • Başvurunuz, başvuru süreciniz ve seanslarınızda paylaşacağınız tüm bilgiler gizlidir.
  • Terapi sürecindeki gizlilik yalnızca kendinize veya başka birine zarar/ tehlike oluşturabilecek bir durum olduğunda (düşlemler değil gerçek bir durum olduğunda) gerekli önlemler alınarak danışanın bilgisi dahilinde ilgili kişilere aktarılır.
  • Bunun dışında gizliliğin ihlali asla söz konusu değildir.
  • Online platformlarla ilgili kaygınız varsa sizin tercih ettiğiniz platform üzerinden terapi sürecinize başlayabilirsiniz.

 

Psikoterapi süreci ne zaman ve nasıl biter?
  • Terapi, psikolog ve danışan ile birlikte yürütülen bir süreçtir. Gelişime, değişime ve ilerlemeye karar verecek olan da bu iki tarafın ortak paydasıdır. Çalışmanın ne zaman biteceğinin net bir cevabı yoktur, bireyin kişilik özelliklerine, beklentisine, çalışmanın derinliğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
  • Terapi süreci gibi süresi de bireysel olarak farklılık gösterir. Ancak terapi bir anda başlamadığı gibi bir seansta da bitmez. Terapi sürenize göre uzmanınızla birlikte bir terminasyon tarihi belirlersiniz ve o süre boyunca sağlıklı bir şekilde vedalaşmayı, geçmiş ayrılıklarınızı çalışırsınız.